Kluczem do wzmocnienia odporności jest urozmaicona, regularna dieta, bogata w warzywa i owoce sezonowe. Zalecenia dietetyczne mówią o co najmniej 5 porcjach warzyw i owoców dziennie. Urozmaicenie składników diety powoduje, że dostarczamy organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje.
Jedz
- fermentowane mleko (kefir, maślankę, jogurt, mleko acidofilne) i dobrej jakości kiszonki (kiszona kapusta, ogórki)
- warzywa i owoce sezonowe – jesienią to warzywa korzeniowe (marchew, buraki, pietruszka, seler), cebulowe (cebula, czosnek) oraz psiankowate (ziemniaki, pomidory, papryka)
- produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo razowe, grube kasze, takie jak gryczana i jęczmienna, makaron razowy, ryż brązowy)
- białko w postaci tłustych ryb morskich, nasion roślin strączkowych (fasola, groch, bób, ciecierzyca, soja, soczewica), jaj, chudego mięsa.
Zrezygnuj
- z produktów przetworzonych (fast foodów, batoników, ciastek, chrupek, paluszków, chipsów)
- z nadmiaru soli – lepiej zastąp ją przyprawami
- z cukru – zamiast słodyczy wybieraj orzechy, nasiona, owoce.
Pij
- głównie wodę
- wodę z dodatkiem cytryny, imbiru, mięty, owoców suszonych lub innych zdrowych dodatków, które lubimy
- kakao i zieloną herbatę – zawierają polifenole (związki, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i bakterie w jelitach).
Odporność wzmacnia także aktywność fizyczna na świeżym powietrzu. Mimo chłodniejszej pogody nie rezygnuj ze spacerów, nordic walkingu czy joggingu.