Warywa leżące na stole - m.in. dynie, pomidory, papryki, cebule

Jesienna dieta na lepszą odporność

Jesień w pełni, a wraz z nią szczyt zachorowań na grypę i przeziębienie. Jak wzmocnić odporność, by nie dać się chorobom?

Kluczem do wzmocnienia odporności jest urozmaicona, regularna dieta, bogata w warzywa i owoce sezonowe. Zalecenia dietetyczne mówią o co najmniej 5 porcjach warzyw i owoców dziennie. Urozmaicenie składników diety powoduje, że dostarczamy organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje.

Jedz

  • fermentowane mleko (kefir, maślankę, jogurt, mleko acidofilne) i dobrej jakości kiszonki (kiszona kapusta, ogórki)
  • warzywa i owoce sezonowe – jesienią to warzywa korzeniowe (marchew, buraki, pietruszka, seler), cebulowe (cebula, czosnek) oraz psiankowate (ziemniaki, pomidory, papryka)
  • produkty zbożowe pełnoziarniste (pieczywo razowe, grube kasze, takie jak gryczana i jęczmienna, makaron razowy, ryż brązowy)
  • białko w postaci tłustych ryb morskich, nasion roślin strączkowych (fasola, groch, bób, ciecierzyca, soja, soczewica), jaj, chudego mięsa.

Zrezygnuj

  • z produktów przetworzonych (fast foodów, batoników, ciastek, chrupek, paluszków, chipsów)
  • z nadmiaru soli – lepiej zastąp ją przyprawami
  • z cukru – zamiast słodyczy wybieraj orzechy, nasiona, owoce.

Pij

  • głównie wodę
  • wodę z dodatkiem cytryny, imbiru, mięty, owoców suszonych lub innych zdrowych dodatków, które lubimy
  • kakao i zieloną herbatę – zawierają polifenole (związki, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i bakterie w jelitach).

Odporność wzmacnia także aktywność fizyczna na świeżym powietrzu. Mimo chłodniejszej pogody nie rezygnuj ze spacerów, nordic walkingu czy joggingu.