Endometrium to błona śluzowa naturalnie wyściełająca jamę macicy. Ma różną grubość, w zależności od wieku i cyklu miesiączkowego kobiety. Endometrioza występuje wtedy, gdy endometrium rozrasta się poza jamę macicy, w jamie otrzewnej, jajnikach, jajowodach. Towarzyszy jej ból w podbrzuszu, zwłaszcza podczas menstruacji, oraz zaburzenia płodności. Cierpi na nią nawet co trzecia kobieta na świecie.
Komórki błony śluzowej trzonu macicy u kobiety chorującej na endometriozę mogą tworzyć tzw. ogniska endometrialne zlokalizowane w jajnikach, jelitach, układzie moczowym lub w otrzewnej. Reagują na zmiany hormonalne podobnie, jak zdrowo ułożone komórki. Organizm kobiety jest wtedy w ciągłym stanie zapalnym. Dochodzi do:
- wewnętrznych krwawień
- rozwoju bolesnych guzków
- tworzenia się blizn, zrostów i zniekształceń.
Objawy choroby
O endometriozie może świadczyć:
- bardzo bolesne miesiączkowanie
- ból podczas stosunków seksualnych
- przewlekły ból w obrębie miednicy
- ból podczas oddawania moczu lub wypróżnienia
- występowanie wzdęć i nudności
- trudność z zajściem w ciążę.
Jeśli masz podobne objawy, skonsultuj się z lekarzem. Skieruje Cię na badania i zaproponuje terapię. Miesiączki nie muszą być bolesne – to jest mit. A mogą być objawem na przykład endometriozy.
W łagodzeniu objawów endometriozy mogą pomóc:
- zdrowy styl życia
- dieta uboga w produkty przetworzone i bogata w składniki o działaniu przeciwzapalnym.
Dobrze zbilansowana, urozmaicona dieta:
- wpływa na lepsze samopoczucie
- wspiera naturalną odporność organizmu
- redukuje stany zapalne
- przeciwdziała nadwadze
- wspomaga profilaktykę wielu chorób.
Dieta w endometriozie
Nie ma ściśle określonej diety wspomagającej leczenie endometriozy, ale liczne badania naukowe potwierdzają skuteczność wprowadzonych zmian w codziennym menu.
Zasady diety, które wzmocnią Twój organizm w walce z endometriozą
- Jedz regularnie posiłki. Najlepiej 4-5 razy dziennie, w równych odstępach czasu, co 3-4 godziny.
- Staraj się jeść jak najbardziej różnorodne produkty. Twoja dieta powinna być kolorowa.
- Pamiętaj o świeżych owocach i warzywach. Są w nich cenne dla zdrowia: witamina C, kwas foliowy, likopen i karotenoidy.
- Dodawaj do posiłków naturalne źródła antyoksydantów. Znajdziesz je w owocach jagodowych, winogronach, cytrusach, świeżych warzywach, zielonej herbacie, kakao, orzechach. Działają przeciwzapalnie.
- Ograniczaj czerwone mięso. Jego wysokie spożycie pobudza organizm do wytwarzania prostaglandyn – związków nasilających bóle i stan zapalny.
- Sięgaj po niskotłuszczowe produkty mleczne. Nie zawierają one prozapalnych tłuszczów nasyconych. Zalecane produkty to jogurt naturalny, chude sery twarogowe, kefir, maślanka czy mleko.
- Wzbogacaj dietę o pełnoziarniste produkty zbożowe. Sięgaj jak najczęściej po pełnoziarniste kasze, ryż, makarony, pieczywo żytnie i razowe, płatki owsiane. Są to produkty bogate w składniki mineralne i błonnik. Dodane do posiłku zmniejszają ryzyko wystąpienia nadwagi i cukrzycy.
- Wybieraj zdrowe tłuszcze o działaniu przeciwzapalnym. Znajdziesz je w nieutwardzonych olejach roślinnych, nasionach i orzechach, a także w tłustych rybach morskich. Ogranicz natomiast tłuszcze nasycone, które nasilają procesy zapalne. Są to tłuszcze obecne w tłustych mięsach, przetworach mięsnych, utwardzonych olejach roślinnych (np. oleju kokosowym i palmowym) i tłustym nabiale.
- Ogranicz jedzenie żywności przetworzonej. Jedzenie typu fast food oraz produkty cukiernicze bogate są w konserwanty, barwniki, utwardzone tłuszcze i cukier. Ich regularne spożycie prowadzi do nasilania stanu zapalnego w organizmie. Zastępuj je zdrowszymi zamiennikami.
Więcej o zdrowym odżywianiu przeczytaj na stronie Diety NFZ.