Kobieta z Zółtą wstążeczką

Dieta w endometriozie

Zobacz, jaka dieta może wspomóc Twoją terapię, jeśli cierpisz na endometriozę

Endometrium to błona śluzowa naturalnie wyściełająca jamę macicy. Ma różną grubość, w zależności od wieku i cyklu miesiączkowego kobiety. Endometrioza występuje wtedy, gdy endometrium rozrasta się poza jamę macicy, w jamie otrzewnej, jajnikach, jajowodach. Towarzyszy jej ból w podbrzuszu, zwłaszcza podczas menstruacji, oraz zaburzenia płodności. Cierpi na nią nawet co trzecia kobieta na świecie.

Komórki błony śluzowej trzonu macicy u kobiety chorującej na endometriozę mogą tworzyć tzw. ogniska endometrialne zlokalizowane w jajnikach, jelitach, układzie moczowym lub w otrzewnej. Reagują na zmiany hormonalne podobnie, jak zdrowo ułożone komórki. Organizm kobiety jest wtedy w ciągłym stanie zapalnym. Dochodzi do:

  • wewnętrznych krwawień

  • rozwoju bolesnych guzków

  • tworzenia się blizn, zrostów i zniekształceń.

Objawy choroby

O endometriozie może świadczyć:

  • bardzo bolesne miesiączkowanie

  • ból podczas stosunków seksualnych

  • przewlekły ból w obrębie miednicy

  • ból podczas oddawania moczu lub wypróżnienia

  • występowanie wzdęć i nudności

  • trudność z zajściem w ciążę.

Jeśli masz podobne objawy, skonsultuj się z lekarzem. Skieruje Cię na badania i zaproponuje terapię. Miesiączki nie muszą być bolesne – to jest mit. A mogą być objawem na przykład  endometriozy.

W łagodzeniu objawów endometriozy mogą pomóc:

  • zdrowy styl życia

  • dieta uboga w produkty przetworzone i bogata w składniki o działaniu przeciwzapalnym.

Dobrze zbilansowana, urozmaicona dieta:

  • wpływa na lepsze samopoczucie

  • wspiera naturalną odporność organizmu

  • redukuje stany zapalne

  • przeciwdziała nadwadze

  • wspomaga profilaktykę wielu chorób.

Dieta w endometriozie

Nie ma ściśle określonej diety wspomagającej leczenie endometriozy, ale liczne badania naukowe potwierdzają skuteczność wprowadzonych zmian w codziennym menu.

Zasady diety, które wzmocnią Twój organizm w walce z endometriozą

  • Jedz regularnie posiłki. Najlepiej 4-5 razy dziennie, w równych odstępach czasu, co 3-4 godziny.

  • Staraj się jeść jak najbardziej różnorodne produkty. Twoja dieta powinna być kolorowa.

  • Pamiętaj o świeżych owocach i warzywach. Są w nich cenne dla zdrowia: witamina C, kwas foliowy, likopen i karotenoidy.

  • Dodawaj do posiłków naturalne źródła antyoksydantów. Znajdziesz je w owocach jagodowych, winogronach, cytrusach, świeżych warzywach, zielonej herbacie, kakao, orzechach. Działają przeciwzapalnie.

  • Ograniczaj czerwone mięso. Jego wysokie spożycie pobudza organizm do wytwarzania prostaglandyn – związków nasilających bóle i stan zapalny.

  • Sięgaj po niskotłuszczowe produkty mleczne. Nie zawierają one prozapalnych tłuszczów nasyconych. Zalecane produkty to jogurt naturalny, chude sery twarogowe, kefir, maślanka czy mleko.

  • Wzbogacaj dietę o pełnoziarniste produkty zbożowe. Sięgaj jak najczęściej po pełnoziarniste kasze, ryż, makarony, pieczywo żytnie i razowe, płatki owsiane. Są to produkty bogate w składniki mineralne i błonnik. Dodane do posiłku zmniejszają ryzyko wystąpienia nadwagi i cukrzycy.

  • Wybieraj zdrowe tłuszcze o działaniu przeciwzapalnym. Znajdziesz je w nieutwardzonych olejach roślinnych, nasionach i orzechach, a także w tłustych rybach morskich. Ogranicz natomiast tłuszcze nasycone, które nasilają procesy zapalne. Są to tłuszcze obecne w tłustych mięsach, przetworach mięsnych, utwardzonych olejach roślinnych (np. oleju kokosowym i palmowym) i tłustym nabiale.

  • Ogranicz jedzenie żywności przetworzonej. Jedzenie typu fast food oraz produkty cukiernicze bogate są w konserwanty, barwniki, utwardzone tłuszcze i cukier. Ich regularne spożycie prowadzi do nasilania stanu zapalnego w organizmie. Zastępuj je zdrowszymi zamiennikami.

Więcej o zdrowym odżywianiu przeczytaj na stronie Diety NFZ.