miska w kształcie serca z owocami i warzywami

Serce lubi zdrowe jedzenie

Zadbaj o swoje serce, żeby było mu lżej z Tobą żyć. Zacznij od dobrego jedzenia – serce odwdzięczy się długim zdrowiem

Choroby kardiologiczne są jedną z głównych przyczyn problemów zdrowotnych – co roku umiera z tego powodu około 178 tys. Polaków. Zaburzenia układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną śmierci na świecie. Warto zadbać o swoje serce.

Co sprzyja rozwojowi chorób serca

Serce człowieka pracuje cały czas. Na osłabienie jego kondycji wpływa:

  • niezdrowa dieta

  • palenie tytoniu

  • nadmierne spożycie alkoholu

  • za mało ruchu

  • stres

  • nadciśnienie tętnicze

  • cukrzyca

  • zwiększone stężenie cholesterolu, w tym „złego” frakcji LDL

  • otyłość

  • choroby sercowo-naczyniowe w najbliższej rodzinie

  • starszy wiek

  • menopauza u kobiet.

Badania w profilaktyce chorób serca

Kardiolog jest specjalistą, który leczy choroby serca, naczyń krwionośnych i całego układu krążenia. Lekarz podstawowej opieki zdrowotnej może wystawić Ci skierowanie do kardiologa. Możesz dostać również skierowanie na badania, jak:

  • EKG – badanie czynności elektrycznej serca

  • echo serca (echokardiografia) – badanie obrazowe serca

  • próba wysiłkowa – badanie czynności elektrycznej serca w czasie wysiłku.

Dieta DASH

Dieta DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension) jest szczególnie polecana w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia. Zmniejsza także m.in. ryzyko innych chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzeń lipidowych. Może ją stosować każdy, kto chce zadbać o swoje serce.

Dieta ta opiera się na:

  • warzywach i owocach

  • produktach zbożowych pełnoziarnistych

  • rybach i chudym drobiu

  • orzechach i olejach roślinnych.

Ogranicza spożycie:

  • czerwonego i przetworzonego mięsa

  • produktów z dodatkiem cukru, soli.

Bezpłatne jadłospisy opierające się na diecie DASH znajdziesz na stronie Diety NFZ.

Przykład jedzenia według zasad diety DASH

przy dziennym zapotrzebowaniu energetycznym (kalorycznym) 2000 kcal
 
Grupa produktów Liczba porcji Przykładowa porcja
warzywa 4-5 na dzień 1 szklanka warzyw liściastych, np. jarmuż, szpinak, sałata, ½ szklanki rozdrobnionych, gotowanych warzyw
owoce 4-5 na dzień 1 średnia sztuka, np. jabłko, ½ szklanki świeżych lub mrożonych drobnych owoców, jak maliny, jagody
produkty zbożowe pełnoziarniste 7-8 na dzień 1 kromka chleba, około 3 łyżki niesłodzonych płatków zbożowych, ½ szklanki ugotowanego ryżu, kaszy lub makaronu

niskotłuszczowe produkty mleczne

2-3 na dzień

1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru, maślanki, 2 grubsze plastry twarogu

chude mięso, drób i ryby

2 lub mniej na dzień, w tym najlepiej 2 razy na tydzień porcja tłustych ryb morskich (np. łosoś, śledź)

około 90 g

orzechy i nasiona, nasiona roślin strączkowych

4-5 na tydzień

⅓ szklanki orzechów, 2 łyżki nasion np. słonecznika, ½ szklanki nasion roślin strączkowych, np. soczewicy, ciecierzycy

tłuszcze 2-3 na dzień 1 łyżka oleju roślinnego lub margaryny miękkiej

Przeczytaj więcej w E-book-Zalecenia-zywieniowe-w-nadcisnieniu-tetniczym.pdf (pzh.gov.pl)

Ważne składniki dla wsparcia pracy serca

Składniki pokarmowe, które są niezbędne, aby zachować zdrowe serce i układ krążenia to:

  • potas – znajdziesz go głównie w warzywach i owocach, np. w pomidorach, awokado, bananach, ziemniakach, ale także w kakao, migdałach, soi, soczewicy

  • wapń – jego źródłami są przede wszystkim mleko i produkty mleczne. Słabiej przyswajalny wapń znajduje się w produktach roślinnych np. w jarmużu, fasoli, soczewicy, czy natce pietruszki

  • polifenole, czyli bioaktywne związki, które nadają barwę roślinom. Są np. w jagodach, wiśniach, malinach, cebuli, nasionach roślin strączkowych

  • magnez – znajdziesz go m.in. w migdałach, nasionach słonecznika, pestkach dyni, kaszy gryczanej, kakao

  • błonnik pokarmowy – jego źródła to np. grube kasze, chleb razowy, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, orzechy, warzywa i owoce

  • antyoksydanty np. witamina C i E – ich źródła to m.in. papryka czerwona, truskawki, czarne porzeczki, orzechy i nasiona

  • kwasy omega-3 – znajdziesz je np. w łososiu, makreli, oleju lnianym, orzechach włoskich czy w siemieniu lnianym.

Dieta DASH jest bogata w składniki zdrowe dla serca

Dodatkowe wskazówki dla zachowania zdrowego serca

Utrzymuj prawidłową masę ciała. W ocenie tego pomoże Ci kalkulator wskaźnika masy ciała – BMI (ang. Body Mass Index), dostępny na Diety NFZ.

  • Jedz w każdym posiłku różnorodne, sezonowe warzywa i owoce. Zimą i wczesną wiosną możesz korzystać z mrożonek.

  • Wybieraj produkty zbożowe z pełnego ziarna, takie jak: płatki owsiane, grube kasze, pieczywo razowe i graham, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty.

  • Wybieraj różne źródła białka:

    • nasiona roślin strączkowych

    • ryby i owoce morza

    • niskotłuszczowe produkty mleczne

    • chudy drób.

  • Ogranicz maksymalnie do 350-500 g na tydzień jedzenie:

    • mięsa czerwonego, np. wieprzowiny, wołowiny, kaczki

    • przetworów mięsnych, m.in. wędlin, kiełbas, parówek, pasztetów.

  • Używaj olejów roślinnych: lnianego, rzepakowego, z awokado oraz oliwę z oliwek. Unikaj olejów tropikalnych, np. palmowego, kokosowego. Są one źródłem szkodliwych tłuszczów trans.

  • Najlepsze sposoby przygotowania posiłków to:

    • gotowanie (na parze lub w wodzie)

    • pieczenie (bez tłuszczu, w folii lub pergaminie)

    • smażenie (bez tłuszczu), duszenie (bez obsmażania).

  • Wybieraj owoce i niesolone orzechy zamiast słodyczy.

  • Wybieraj żywność jak najmniej przetworzoną. Unikaj dań gotowych. Zawierają dużą ilość soli.

  • Pij co najmniej około 6-8 szklanek niesłodzonych napojów, głównie wody. Unikaj lub ogranicz picie napojów słodzonych cukrem.

  • Ogranicz dodawanie soli. Sól możesz częściowo zastąpić świeżymi i suszonymi ziołami.

  • Unikaj picia alkoholu.

  • Nie pal tytoniu, również biernie.

  • Dbaj o regularną aktywność fizyczną – przez co najmniej 30 minut dziennie.

  • Zadbaj o odpowiednią jakość i ilość snu. Śpij 7-9 godzin dziennie. Staraj się nie korzystać z urządzeń elektronicznych na godzinę przed snem.