" "

Zakupy pod kontrolą

Zakupy są często jedynym powodem, by wyjść z domu. Jak się zachować, by przestrzegać higieny i zadbać o komfort innych osób 

" " Artykuł archiwalny. Zapoznaj się z aktualnymi zasadami bezpieczeństwa i ograniczeniami

Duże skupiska ludzi to środowisko sprzyjające rozprzestrzenianiu się koronawirusa, który przenosi się drogą kropelkową. Jednak bez problemu możemy zrobić zakupy w sklepie spożywczym lub aptece, jeśli przestrzegamy zasad bezpieczeństwa. 

Półki w sklepach są pełne, nie ma potrzeby robienia nadmiernych zapasów. 

Bezpieczne zakupy

W większych sklepach są wyznaczone drzwi do wchodzenia i do wychodzenia, a przed kasami poziome linie na podłodze zaznaczają 1,5 metrowy dystans, jaki należy zachować. 

Od 17 października ograniczenia liczby osób przebywających w jednym czasie na terenie sklepu, na targu i poczcie obowiązują w powiatach, które znalazły się w strefie czerwonej. Zależą od wielkości sklepu. Dla sklepów o powierzchni do 100 m2 - 5 os. na 1 kasę, a dla sklepów o powierzchni powyżej 100 m2 - 1 os. na 15 m2.

Sprawdź, czy Twój powiat jest w czerwonej strefie

Przed wejściem dostępne są płyny do dezynfekcji, a w sklepie często jednorazowe rękawiczki. Sklep ma obowiązek udostępnić płyn dezynfekujący lub jednorazowe rękawiczki.

Wszyscy klienci mają obowiązek zasłaniania ust i nosa, z wyjątkiem dzieci do lat 5. i osób, które posiadają zaświadczenie lekarskie lub dokument, który potwierdza ich niepełnosprawność lub trudności w samodzielnym odkryciu lub zakryciu ust lub nosa. Maseczki lub przyłbice muszą mieć też pracownicy obsługujący klientów.

Od 15 października w godzinach od 10:00 do 12:00 sklepy, apteki poczta i punkty usługowe mogą przyjmować i obsługiwać jedynie osoby powyżej 60 roku życia. W pozostałych godzinach są dostępne dla wszystkich, w tym także dla osób powyżej 60. roku życia. 

Wyjątkiem jest sytuacja, gdy wydanie produktu leczniczego, wyrobu medycznego albo środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego następuje w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia. Drugim wyjątkiem będzie 24 grudnia.

Co powinniśmy wiedzieć i jakich zasad przestrzegać?

Bułki, jabłka i sery Cię nie zakażą

Żywność nie jest i nie może być źródłem zakażenia koronawirusem, informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Potwierdzają to nie tylko badania na SARS COV-2, ale i doświadczenia z wcześniejszymi infekcjami korona wirusami. 

Bezpieczne jest też zamawianie jedzenia na wynos lub z dostawą do domu. 

Całkowicie bezpieczna jest również woda z kranu.

Twoje bezpieczne zakupy:

  • Przed wyjściem zrób listę potrzebnych rzeczy, by w sklepie spędzić jak najmniej czasu i niepotrzebnie nie przechadzać się między półkami.
  • Do sklepu najlepiej idź pieszo lub jedź własnym samochodem. 
  • Staraj się unikać dotykania czegokolwiek bez potrzeby. W miejscach publicznych nie dotykaj okolic oczu, ust i nosa, a po powrocie do domu od razu umyj ręce.
  • Warto mieć ze sobą swój koszyk czy swoją torbę na zakupy zamiast korzystać ze sklepowego koszyka czy wózka. Są czystsze.
  • Podczas zakupów i kolejki do kasy zachowaj dystans 1,5 m do innych osób.
  • Płać bezdotykowo.
  • Pamiętaj, że ekrany kas samoobsługowych, klawiatury do wpisywania kodu PIN są najbardziej brudne. Jeśli nie możesz wstukiwać liczb kostką palca (mniejsza szansa, że w ten sposób dotkniesz twarzy brudną częścią ręki), to warto mieć ze sobą płyn antybakteryjny i po wyjściu ze sklepu go użyć. 
  • Przestrzegaj też zasady odstępu wobec pracowników sklepu, w tym także od kasjerek w trakcie pakowania zakupów. 
  • Pamiętaj, że ludzie najczęściej dotykają w sklepach np. uchwytów szaf chłodniczych. Jeśli ich dotykasz, użyj płynu antybakteryjnego. 
  • Korzystaj z jednorazowych rękawiczek. Zdejmując rękawiczki, należy złapać jedną za brzeg i wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch. Zdjętą rękawiczkę chwyć ręką w rękawiczce i identycznie zdejmij drugą. W ten sposób pierwsza rękawiczka znajdzie się wewnątrz drugiej. Zdjęte rękawiczki wyrzuć do zamkniętego kosza i dokładnie umyj ręce wodą z mydłem lub detergentem zawierającym minimum 60-procentowy alkohol.
  • Po powrocie do domu umyj warzywa i owoce, zdejmij folię i opakowania z jedzenia i je wyrzuć. Umyj też ręce.
  • Jeśli zastanawiasz się, czy dobrze umyjesz kurczaka na obiad, pamiętaj, że gotowanie i pieczenie (60 st. C przez 30 min.) zabija wirusy na mięsie czy innych produktach surowych. 
  • Staraj się jednak tak zaplanować zakupy, by wychodzić do sklepu jak najrzadziej. #zostańwdomu to najskuteczniejszy sposób na powstrzymanie rozszerzania się koronawirusa. 
  • Pamiętaj, że możesz też robić zakupy z dostawą, a restauracje będą Ci wdzięczne, jeśli kupisz swoje ulubione dania na wynos. 

Jak bezpiecznie założyć rękawiczki

Wyjmij pierwszą rękawicę z opakowania
Uchwyć ją w miejscu, w którym  powinien znajdować się nadgarstek  i płynnym ruchem wsuń na dłoń
Nałóż pierwszą rękawicę
Drugą rękawicę wyjmij gołą dłonią
Odwiń zewnętrzną powierzchnię nakładanej rękawicy zgiętymi palcami dłoni w rękawicy i nałóż na drugą rękę
" "

Jak je bezpiecznie zdjąć

Złap palcami jedną rękawicę na wysokości nadgarstka i ściągnij ją wywracając wewnętrzną stroną na wierzch
Trzymaj zdjętą rękawicę dłonią w rękawiczce i ruchem ślizgowym włóż palce gołej dłoni między rękawicę a nadgarstek. Zdejmij drugą rękawicę wzdłuż dłoni, a następnie naciągnij ją na rękawicę, którą trzymasz w palcach
Wrzuć zdjęte rękawice do kosza