" "

Zakupy pod kontrolą

Zakupy są często jedynym powodem, by wyjść z domu. Jak się zachować, by przestrzegać higieny i zadbać o komfort innych osób 

" "Informacje w tym artykule są aktualizowane

Duże skupiska ludzi to środowisko sprzyjające rozprzestrzenianiu się koronawirusa, który przenosi się drogą kropelkową. Dlatego w Polsce zamknięto większość instytucji, zabroniono imprez masowych i konferencji. Natomiast bez problemu możemy zrobić zakupy w sklepie spożywczym lub aptece. 

Półki w sklepach są pełne, a doświadczenia innych krajów wskazują, że nie ma potrzeby robienia nadmiernych zapasów. 

Bezpieczne zakupy

Już zbliżając się do sklepu, możemy dostrzec długą kolejkę. To dlatego, że osoby w niej stojące zachowują między sobą spory odstęp. Minimum 2 metry. W mniejszych sklepach lub aptekach wchodzi 1-2 klientów na raz. Po to, by w sklepie można było zachować odpowiednią odległość między kupującymi.

Od 1 kwietnia obowiązywała zasada, że do każdego sklepu (zarówno małego, jak i wielkopowierzchniowego), a także do każdego lokalu usługowego mogło wejść maksymalnie trzy razy tyle osób, ile jest kas. Od 4 kwietnia na 1 osobę musi przypadać co najmniej 15 m2 powierzchni, bez względu na wielkość sklepu. Na bazarkach i targowiskach obowiązuje zasada 4 osób na jeden stragan. 

Przed wejściem często dostępne są płyny do dezynfekcji, a w sklepie – jednorazowe rękawiczki.

Od 1 kwietnia wszyscy klienci będą robić zakupy w jednorazowych rękawiczkach. Obowiązek noszenia rękawiczek nie dotyczy osób, które nie mogą ich zakładać lub zdejmować z powodu stanu zdrowia, zaburzeń rozwoju, zaburzeń psychicznych, niepełnosprawności intelektualnej lub osób mających trudności z samodzielnym założeniem lub zdjęciem rękawiczek.

Wszyscy klienci mają obowiązek zasłaniania ust i nosa, z wyjątkiem dzieci do lat 4., osób z niepełnosprawnością, które miałyby kłopot z oddychaniem lub trudności ze zdjęciem maseczki (nie potrzebują zaświadczenia do tego). Maseczki lub przyłbice muszą mieć też pracownicy obsługujący klientów.

W godzinach od 10:00 do 12:00 sklepy i punkty usługowe mogą przyjmować i obsługiwać jedynie osoby powyżej 65 roku życia. W pozostałych godzinach są dostępne dla wszystkich, w tym także dla osób powyżej 65. roku życia.

Co powinniśmy wiedzieć i jakich zasad przestrzegać?

Bułki, jabłka i sery Cię nie zakażą

Żywność nie jest i nie może być źródłem zakażenia koronawirusem, informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Potwierdzają to nie tylko badania na SARS COV-2, ale i doświadczenia z wcześniejszymi infekcjami korona wirusami. 

Bezpieczne jest też zamawianie jedzenia na wynos lub z dostawą do domu. 

Całkowicie bezpieczna jest również woda z kranu.

Twoje bezpieczne zakupy:

  • Przed wyjściem zrób listę potrzebnych rzeczy, by w sklepie spędzić jak najmniej czasu i niepotrzebnie nie przechadzać się między półkami.
  • Do sklepu idź pieszo lub jedź własnym samochodem. Zrezygnuj z zakupów, po które musisz pojechać komunikacją publiczną. 
  • Staraj się unikać dotykania czegokolwiek bez potrzeby. W miejscach publicznych nie dotykaj okolic oczu, ust i nosa, a po powrocie do domu od razu umyj ręce.
  • Warto mieć ze sobą swój koszyk czy swoją torbę na zakupy zamiast korzystać ze sklepowego koszyka czy wózka. Są czystsze.
  • Podczas zakupów i kolejki do kasy zachowaj dystans do innych osób.
  • Płać bezdotykowo
  • Pamiętaj, że ekrany kas samoobsługowych, klawiatury do wpisywania kodu PIN są najbardziej brudne. Jeśli nie możesz wstukiwać liczb kostką palca (mniejsza szansa, że w ten sposób dotkniesz twarzy brudną częścią ręki), to warto mieć ze sobą płyn antybakteryjny i po wyjściu ze sklepu go użyć. 
  • Przestrzegaj też zasady odstępu wobec pracowników sklepu, w tym także od kasjerek w trakcie pakowania zakupów. 
  • Pamiętaj, że ludzie najczęściej dotykają w sklepach np. uchwytów szaf chłodniczych. Jeśli ich dotykasz, użyj płynu antybakteryjnego. 
  • Korzystaj z jednorazowych rękawiczek. Zdejmując rękawiczki, należy złapać jedną za brzeg i wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch. Zdjętą rękawiczkę chwyć ręką w rękawiczce i identycznie zdejmij drugą. W ten sposób pierwsza rękawiczka znajdzie się wewnątrz drugiej. Zdjęte rękawiczki wyrzuć do zamkniętego kosza i dokładnie umyj ręce wodą z mydłem lub detergentem zawierającym minimum 60-procentowy alkohol.
  • Po powrocie do domu umyj warzywa i owoce, zdejmij folię i opakowania z jedzenia i je wyrzuć. Umyj też ręce.
  • Jeśli zastanawiasz się, czy dobrze umyjesz kurczaka na obiad, pamiętaj, że gotowanie i pieczenie (60 st. C przez 30 min.) zabija wirusy na mięsie czy innych produktach surowych. 
  • Staraj się jednak tak zaplanować zakupy, by wychodzić do sklepu jak najrzadziej. #zostańwdomu to najskuteczniejszy sposób na powstrzymanie rozszerzania się koronawirusa. 
  • Pamiętaj, że możesz też robić zakupy z dostawą, a restauracje będą Ci wdzięczne, jeśli kupisz swoje ulubione dania na wynos. 

Jak bezpiecznie założyć rękawiczki

Wyjmij pierwszą rękawicę z opakowania
Uchwyć ją w miejscu, w którym  powinien znajdować się nadgarstek  i płynnym ruchem wsuń na dłoń
Nałóż pierwszą rękawicę
Drugą rękawicę wyjmij gołą dłonią
Odwiń zewnętrzną powierzchnię nakładanej rękawicy zgiętymi palcami dłoni w rękawicy i nałóż na drugą rękę
" "

Jak je bezpiecznie zdjąć

Złap palcami jedną rękawicę na wysokości nadgarstka i ściągnij ją wywracając wewnętrzną stroną na wierzch
Trzymaj zdjętą rękawicę dłonią w rękawiczce i ruchem ślizgowym włóż palce gołej dłoni między rękawicę a nadgarstek. Zdejmij drugą rękawicę wzdłuż dłoni, a następnie naciągnij ją na rękawicę, którą trzymasz w palcach
Wrzuć zdjęte rękawice do kosza