mężczyzna podnosi się chwytając się za pośladek

Hemoroidy – wstydliwy problem

Siedzący tryb życia, dieta uboga w błonnik czy otyłość to częste przyczyny choroby hemoroidalnej. Dowiedz się, jak styl życia wpływa na hemoroidy i jak radzić sobie z pierwszymi objawami

Hemoroidy, czyli guzki krwawnicze naturalnie występują u każdego człowieka i stanowią fizjologiczną strukturę odbytu. Są to poduszkowate naczynia żylne wypełnione krwią. Odpowiadają za uszczelnianie odbytu oraz kontrolują oddawanie gazów i stolca.

U niektórych osób z różnych przyczyn dochodzi do przekrwienia hemoroidów. Guzki krwawnicze ulegają nadmiernemu wypełnieniu krwią, powiększają się i powodują różnego rodzaju dolegliwości. Mówi się wtedy o żylakach odbytu lub chorobie hemoroidalnej, potocznie zwanej hemoroidami.

Wyróżnia się dwa typy hemoroidów: 

  • hemoroidy wewnętrzne, znajdujące się wewnątrz odbytu
  • hemoroidy zewnętrzne, które są widoczne w okolicy odbytu. 

Jakie są przyczyny choroby hemoroidalnej?

Główną przyczyną, która odpowiada za pojawienie się zmian w guzkach krwawniczych, jest wzrost ciśnienia żylnego lub zastój w żyłach odbytu. Może to być wynikiem współistnienia kilku czynników, m.in. związanych z dietą, trybem życia, wykonywanym zawodem, a także dużym wysiłkiem fizycznym lub ciążą i porodem. Pojawieniu się dolegliwości najczęściej sprzyjają:

  • siedzący tryb życia
  • niewłaściwa, uboga w błonnik dieta
  • zaparcia
  • ciąża i poród.

Pamiętaj, że przyczyny choroby hemoroidalnej bywają różnorakie. Żylaki odbytu mogą się pojawić, jako jeden z objawów innych chorób.

Zwróć uwagę na te objawy

Choroba hemoroidalna rozwija się powoli, dlatego ważne jest wczesne jej wykrycie. Nie bagatelizuj objawów, takich jak:

  • swędzenie okolic odbytu
  • krwawienie z odbytu
  • wypadanie guzków poza odbyt
  • uczucie niepełnego wypróżnienia
  • ból, dyskomfort, podrażnienie w okolicy odbytu.

Zwykle pacjenci zgłaszają się do lekarza dopiero wtedy, gdy zauważą krew w kale. To błąd. Im wcześniej zdecydujesz się na wizytę u lekarza, tym krótsze i mniej skomplikowane może być leczenie.

Hemoroidy w ciąży i po porodzie

W okresie ciąży powiększa się macica i zaczyna uciskać na żyłę główną dolną, co utrudnia prawidłowy odpływ krwi żylnej z nóg i miednicy. W konsekwencji żyły odbytu stają się obrzmiałe, poszerzają się oraz mają osłabione ścianki. Te czynniki mogą przyczynić się do rozwoju choroby hemoroidalnej. Ponadto w ciąży na skutek zmian hormonalnych, perystaltyka jelit jest dużo wolniejsza, co może prowadzić do zaparć. Co więcej, u kobiet podczas porodu w okolicy odbytu wzrasta ciśnienie, co sprzyja powstawaniu żylaków odbytu. 

Do jakiego lekarza się udać?

W pierwszej kolejności wskazana jest konsultacja u lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, który, jeśli uzna to za konieczne, może skierować Cię do specjalisty proktologa. Sposób leczenia hemoroidów zależy od przebiegu choroby i stopnia nasilenia objawów, a także wieku i ogólnego stanu pacjenta.

Pamiętaj! Nieleczone hemoroidy mogą prowadzić do niebezpiecznych powikłań.

Jak zapobiegać żylakom odbytu

Żylaki odbytu dotyczą zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Dolegliwości towarzyszące chorobie hemoroidalnej mogą być uciążliwe i bolesne. Czasem wystarczy niewielka zmiana w stylu życia, czy w diecie, by zmniejszyć ryzyko tego typu schorzeń.

  • Dbaj o regularne wypróżnienia.
  • Unikaj pokarmów sprzyjających zaparciom.
  • Jeśli zmagasz się z otyłością, zadbaj o redukcję masy ciała.
  • Pij minimum 2 litry płynów dziennie. Jeśli wprowadzisz więcej błonnika do diety, pamiętaj o zwiększeniu ilości płynów do min. 2,5 litrów dziennie.
  • Regularnie uprawiaj umiarkowaną aktywność fizyczną, która nie powoduje wzrostu ciśnienia w jamie brzusznej, np.: szybki spacer, pływanie, taniec, joga, nordic walking.
  • Pamiętaj o odpowiedniej higienie okolicy odbytu.
  • Unikaj dźwigania ciężkich przedmiotów.

Dieta przeciwdziałająca zaparciom

Problemy z hemoroidami może nasilać nieodpowiednia dieta, czyli taka, która nie zapewnia odpowiedniego rytmu wypróżnień i powoduje zaparcia. Dlatego Twoja codzienna dieta powinna być bogata w:

  • błonnik, który ułatwia wydalanie treści pokarmowej i zapobiega zaparciom
  • warzywa i owoce – z przewagą warzyw, ponieważ zawierają mniej cukrów prostych niż owoce
  • kiszonki, np. kapusta i ogórki, które działają korzystnie na przewód pokarmowy, w tym na pozytywne bakterie w jelitach
  • produkty pełnoziarniste (np. pieczywo żytnie na zakwasie, makaron razowy, kasze (gryczana, jęczmienna), brązowy ryż, płatki owsiane)
  • produkty mleczne fermentowane, czyli kefir i jogurt naturalny, które wpływają pozytywnie na pracę jelit
  • orzechy, nasiona i pestki (np. pestki słonecznika, dyni, siemię lniane), będące dobrym źródłem błonnika
  • nasiona roślin strączkowych (np. ciecierzyca, soja, groch, fasola, soczewica, bób).

Pamiętaj! Zwiększenie ilości błonnika w diecie należy przeprowadzać stopniowo. W przeciwnym razie może to powodować wzdęcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Unikaj produktów, które mogą prowadzić do podrażnień i zaparć, takich jak:

  • ostre przyprawy i alkohol
  • czekolada
  • mocna herbata
  • przetworzona żywność
  • produkty zawierające duże ilości cukrów prostych np. napojów słodzonych, słodyczy
  • smażone potrawy, panierowane mięsa.

Aby poprawić pracę jelit i poczuć się lepiej, możesz skorzystać na stronie Diety NFZ z bezpłatnego planu żywieniowego DASH Zaparcia.